Aztekersuppe

Aztekersuppe

Den anden dag fik jeg lyst til at lave en suppe, som jeg sidst fik i Mexico. Aztekersuppe – eller sopa azteca som den hedder på spansk – er en traditionel spise i Mexico. Den bliver ofte brugt som en forret. Den er stræk, varmer godt og er en skøn blanding af noget, der knaser og noget blødt.

I Mexico laves suppen med majstortillas, som skæres i små strimler og steges sprøde på panden. Selvom det selvfølgelig ikke er umuligt at opdrive en majstortilla i Danmark (man kan jo f.eks. selv lave den), så valgte jeg den hurtige og lette udgave. Jeg brugte tortillachips, som jeg brækkede i stykker og tilføjede suppen. Børnene her i huset var ellevilde med suppen og syntes at konceptet med tortillachips i rigtig mad var fantastisk. Faktisk synes den yngste af drengene på 11 år, at aztekersuppen ville være perfekt til hans næste fødselsdagsfest. Det var jo noget af et kompliment, at den kunne slå pizza og bruger af banen.

Aztekersuppe tage ikke lang tid at lave. Mens kyllingen koger forberedes alt andet, så man til sidst bare skal tilføje kyllingefonden og varme suppen igennem.

¡Buen provecho!

Aztekersuppe

Aztekersuppe (6 pers. som forret)

4 stk kylling med skin og knogle (lår eller overlår er godt)

10 sorte peber korn

2-4 laurbærblade

1 gulerod

1 løg

1 fed hvidløg

8 tomater

2 chipotle chilier (dem på dåse fra La Costeña kan købes hos etniske grønthandlere. De resterende chipotler kan fint fryses ned og tage op til en kødsovs, chili con carne, tomatsuppe eller næste gang du laver azteker suppe)

10 stængler koriander

1 l kyllingefond

4 spsk agavesirup

salt og peber

1 lille pose tortillachips

Creme fraiche

Avocado

Lime

Fremgangsmåde

Start med at rengøre kyllingestykkerne og læg dem i en gryde med 1 L vand. Tilsæt gulerod, peberkorn, 1 tsk salt og laurbærblade. Bring vand og kylling i kog. Skru ned og skum urenheder fra. Lad det simre ca. 50 min.

Aztekersuppe

Imens kyllingen simre laves suppebasen. Pil løg og hvidløg og del løget i ca. 4 stykker. Vask tomater og del ligeledes dem i kvarte. Vask korianderen og skær det nederste af stænglerne af. Tilføj alle grønsagerne i en blender med chipotlerne, og blend det hele til en salsa. Gem salsaen i blenderen til kyllingen er færdig.

Aztekersuppe

Når kyllingen er færdig siges fonden og hældes tilbage i gryden. Tilsæt tomatsalsen og varm det igennem. Smag suppen til med agavesirup, salt og peber.

Pil kyllingen af benet og riv det i mindre stykker. Bræk tortillachipsene i mindre stykker. Hæl 3 spsk creme fraiche i en lille frysepose. Skær avocadoen i små tern.

Ved servering anrettes suppen i skåle. Lig tortillachips i bunden, derefter kylling og hæld suppe over. Tilføj lidt tortillachips og avocado på toppen. Klip et lille hul i hjørnet af posen med creme fraiche og lav et zig zag mønster på toppen. Slut af med et klem limesaft. Stil gerne lidt ekstra creme fraiche, tortilla chips og koriander på bordet.

Server aztekersuppen straks.

Aztekersuppe