Da jeg var 16 år boede jeg et år i Mexico. Jeg gik i gymnasiet og boede hos en mexicansk familie. Det betyder, at jeg blev præsenteret for og deltog i alle mexicanske højtider. Gennem min mexicanske familie blev jeg altså også introduceret for fejringen af Helligtrekongersdag den 6. januar, der markerer julens afslutning. Denne helligdag blev også fejret i Danmark indtil helligdagsreformen i 1770. Nå, men det bedste ved fejringen i Mexico er Rosca de Reyes (Kongekage). Et rundt, sødt kage/brød pyntet med sukker og tørret frugt. Indeni ligger en lille Jesus figur gemt. Den som finder Jesus figuren er velsignet og skal have tamales med til fejringen af Kyndelmisse den 2. februar. Du kan læse mere om Kyndelmisse her.
Selvom det er ved at være nogle år siden jeg boede i Mexico, var sidste år første gang jeg eksperimenterede med at lave Rosca de Reyes. I min søgen efter inspiration online bemærkede jeg, at kagen ofte virker utrolig omstændig at bage. Jeg tænkte derfor, at jeg ville prøve at se, om jeg kunne lykkes med en lækker Rosca de Reyes, som var mindre tidskrævende. Desuden eksperimenterede jeg også med at bruge mindre sukker og smør og tilsatte gramhamsmel. Den lyder jo helt sund, men det er den nu ikke. Men lækker blev den. Den er sød, blød og så smelter den på tungen.
Bagetiden er på ca. 3 timer alt inkl. og dit køkken kommer til at dufte himmelsk. Rosca de Reyes er dejlig at dele med sin familie med varm kakao.
¡Buen provecho!
Rosca de Reyes (8 personer)
Til dejen
25 g gær
1,2 dl mælk
2 æg
0,80 dl agave sirup
0,80 dl smør
2,4 dl gramhamsmel
4,8 dl hvedemel
Et knivspids salt
Skallen af citrusfrugter (lime, citron eller appelsin. Husk øko)
Til fyldet
8 friske dadler
1 stk kanel
Til dekoration
2 spsk agave sirup
3 spsk smør
5 spsk hvedemel
Mandler og tranebær til pynt
Mælk til pensling
Fremgangsmåde
Lun mælken til den er lillefingervarm. I en skål opløses gæren i mælken. Tilsæt herefter æg, sirup, salt og citrusskal og rør godt rundt. Smelt smøret og tilsæt det. Bland godt sammen. Tilsæt grahamsmelet og derefter hvedemelet. Tilsæt lidt ad gang, så melet bliver opslugt i dejen. Ælt dejen med hænderne på et bord eller i en maskine. Afhængig af den mel du bruger, kan det være at du skal tilsætte lidt mere. Dejen skal være lind og let klæbrig. Den skal kun lige slippe bordet, når du ælter. Det er vigtigt at dejen ikke bliver for mættet af mel, så bliver den færdige Rosca de Reyes nemlig tør. Når dejen er færdig placeres den i en melstrøget skål. Placer skålen et lunt sted og lad den hvile en time.
Begynd at tilberede fyld og dekoration til pynt, mens dejen hviler. Til fyldet blendes dadler og kanel sammen til en masse. Til at lave dekorationen til toppen piskes smør, sirup og hvedemel sammen i en skål. Blanding skal være blød, men ikke klisteret og skal kunne formes i hænderne. Hvis det klister til dine fingre, skal du tilføje lidt mere mel.
Når dejen har hvilet en time (den skal gerne have fået dobbelt størrelse) æltes den igennem i ca. 5 minuter. Brug hænderne denne gang. Efter æltningen formes brødet, som du ville bage en baguette. Mas den let flad. Placer dadelfyldet i en stribe nedover dejen. Begynd derefter at presse dejen sammen for at lukke den om fyldet, så det ligger i midten af dejen. Til sidst presses ender sammen så de former en cirkel. Lad din Rosca de Reyes hvile i 30 min.
Forvarm ovnen til 175 °C i en warmluftsovn (200 °C hvis ovnen er uden) Pensel dejen med mælk. Dette får dekorationensblandingen til at sidde bedre fast. Form 4 striper ud af dekorationensblandingen og placer dem i hvert sit “hjørne” af din Rosca de Reyes. Pynt også med mandelsplinter og tranebær.
Bag kagen i 25-30 minutter afhængig af din ovn. Tjek til kagen efter 15 minutter og derefter hvert 5. minut. Du kan banke på kagen for at tjekke om det er færdigt. Det skal lyde hult. Når kagen er færdigbagt strøg den med flormelis og lad den hvile 15 minutter før servering.