De dødes brød – Pan de muerto

De dødes brød

De dødes brød eller pan de muerto, som de hedder på spansk, bages og spises i ugerne op til de dødes dag, der fejres i Mexico natten mellem den 1. og 2. november. De dødes dag er en fantastisk tradition, hvor man mindes, de mennesker man har elsket og mistet. Familiegravstedet gøres pænt og rent og der pyntes op med lys, blomster og billeder af de døde. Det er dejligt med en speciel højtid, hvor man samles om minder.

Selvom min familie og jeg bor langt fra Mexico, skal vi også fejre de dødes dag. Vi tager godt nok ikke på kirkengården for at pynte op, men vi bager de dødes brød. Brødene er sødet med f.eks. appelsin og kanel. Brødene er dekoreret med dejstykker formet som knogler og kranier. For en dansker lyder det måske en lille smule bizart at bage et brød, dekoreret med knogler. Begge dele symboliserer dog den døde og den cirkel som knoglerne er placeret i repræsenterer vores livscyklus, der begynder og som vi jo ved også ender.

I år skal vi fejrer dagen med nogle venner som aldrig har fejret de dødes dag. Det bliver lidt spændende at introducere dem for en mexicansk tradition.

¡Buen provecho!

De dødes brød

De dødes brød

De dødes brød (Pan de muerto) 4 stk

25 g gær

2 1/2 dl mælk

4 æg

1 dl sukker

1/2 tsk salt

Kanel (1/2 – 1 spsk. Afhænger af hvor godt du kan lide kanel)

Skalen af en appelsin (husk at købe en øko)

600 g mel + det løse til æltning

Ekstra

1 sammenpisket æg til pensling

Sukker til at strøg på toppen

Fremgangsmåde

Lun mælken til lillefingertemperatur og opløs gæren heri. Bland kanel og sukker sammen, så er kanelen lettere at røre ud. Med undtagelse af mælk tilføj de resterende ingredienser i mælken og rør godt rundt. Begynd herefter at tilføje melen lidt af gangen. Når alt melet er tilsat, skal dejen stadig være ret våd. Strøg mel på en bordflade og ælt dejen i 10 minuter. Tilsæt lidt ekstra mel i løbet af æltningen. Dejen skal bevare en meget tyggegummiagtig tekstur og kun lige slippe bordet.

Lad dejen hæve 2 timer i skålen et lunt sted.

De dødes brød

Hæld dejen ud på et bord strøget med mel og ælt den let. Del dejen i fem lige store kugler. Fire af kuglerne formes til boller og lægges til hævning på en bageplade. Sørg for at der er god afstand mellem hver af bollerne. Ud af den femte klat dej, skal der trilles fire små dejkugler på størrelse med en 5’er og otte “dejknogler” med en længde, så de kan krydse over bollerne. Knoglerne rulles ud mellem bordet og dine fingre, så de får et mønster (se fotoet nedenfor). De dejen til dekoration lægges også til hævning. Lad det hele hæve 1 time.

De dødes brød

De dødes brød

Tænd ovnen på 180 grader (varmluft). Pisk ægget til pensling sammen. Pensel brødene et af gangen. Efter et brød er blevet penslet lægges to dejknogler overkors på brødet. De pensles også. På toppen af brødet placeres en dejkugle, der også pensles. Slut af med at strøg med sukker.

De dødes brød

Bag de dødes brød i ca. 15 minutter. Tag brødene ud og pensel med det sidste æg og strøg igen med sukker. (Hvis du ikke har mere æg tilbage kan du bruge mælk) Bag brødene i yderligere 5 minutter til de er gyldne.

Brødene smager fantastisk, når de kommer lige fra ovnen serveret med varm kakao. Den varme kakao finder på en opskrift på her.

De dødes brød

De dødes brød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *