Rejsetips til Oaxaca

Rejsetips til Oaxaca

I går kiggede jeg alle de mange fotos jeg tog på vores sidste rejse i Mexico igennem. Jeg blev helt sentimental. Både fordi jeg genoplevede alle de fantastiske stunder vores lille familie havde sammen. Møderne med alle de skønne designere, hvis designs jeg nu sælger på itzcali, gensyn med familie og venner, men også fordi, at jeg kunne se hvor meget min lille (store) pige vokser og udvikler sig. Det er selvfølgelig fantastisk at følge og opleve, men som mange andre forældre sikkert kan nikke genkendende til, så er det også lidt sentimentalt at se tilbage på, hvor lille ens barn har været. Men som jeg siger til mig selv “ro på Astrid, den bette er stadig kun 13 måneder.”

Men, altså ud over at blive sentimental tænkte jeg også, at jeg gerne vil dele nogle af alle de skønne steder vi besøgte. Det er selvfølgelig ikke en opskrift, men mad havde stort fokus på vores rejse, så derfor vil der også være ideer til restauranter og mad. På vores rejse var vi hovedsageligt i Mexico City, Puebla og Oaxaca. Jeg har boet både i Puebla og Oaxaca og har besøgt Mexico City et utal af gange. Det vi lavede blev derfor en blanding af gamle kendinge, men også nye restauranter, cafeer og seværdigheder blev prøvet. (Selvom det var en forretningstur, fik vi også klemt tid ind til at besøge lidt seværdigheder) Min ide er at skrive et blogindlæg pr. by. Vi begynder med rejsetips til Oaxaca.

Rejsetips til Oaxaca

Byen Oaxaca de Juárez ligger i delstaten Oaxaca i det sydlige Mexico. Oaxaca er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Centrum af byen er indbegrebet af det, som mange forbinder med Mexico. Den er fyldt med huse bygget i kolonistil i alverdens farver, små pladser med bænke og springvand, smukke kirker og kaktusser en mas. Samtidigt er byen rig på lækre restauranter, hyggelig cafeer og mange kulturelle og historiske seværdigheder.

Rejsetips til Oaxaca

Det år jeg boede i byen nød jeg min gåtur gennem byen hver morgen. Jeg arbejdede som frivillig på et center for børn, der ellers ville have været på gaden hele dagen. De kom fra hjem med misbrug og fattigdom og centret var et frirum, hvor de fik mad, kunne bruge vores computere og få hjælp til deres lektier. Børnene var nemlig sponsoreret, således de kunne få en uddannelse og på den måde opnå bedre levevilkår. Hvis du har lyst til at vide mere om stedet kan du læse om det her.

Jeg vil klart anbefale, at man bruger 3-4 dage i byen, og at man bor centralt, så man er uafhængig af bil og bare kan spadserer rundt. Centrum af byen er ikke bygget til biler, så derfor er mange veje ensrettede. Netop fordi gaderne er smalle og små, kommer man også let til at sidde i kø og det gider man ikke bruge sin tid på i Oaxaca. Når det er sagt, er det bestemt ikke umuligt at køre til Oaxaca og have den parkeret. Der findes utrolig mange private parkeringsmuligheder, hvor bilen kan stå nat og dag overvåget, så man undgår indbrud. Oaxaca er ikke farlig, men en lejet bil med masser af rejseguf er et let bytte for en tyv.

På vores tur kørte vi dertil for det var det lettest når vi både skulle handle varer til izcali, og samtidigt havde vores datter med. Vi havde vores bil parkeret fast i de dage vi var i byen. Vi kunne frit hente den til ture ud af byen og returnerer den, når vi kom tilbage. Det kostede ca. 40 kr. pr. døgn.

Vi havde lejet et lille hus gennem airbnb og boede centralt med ca. 10 blokke ned til centrum og El Zocalo.

Rejsetips til Oaxaca

El Zocalo og Alcalá

Alle byer i Mexico har en zocalo. En zocalo er en plads eller et torv som ligger centralt ofte i forbindelse med en kirke. På zocaloen er der ofte springvand, bække og små boder hvor man kan købe snacks, balloner og blomster. Afhængig af størrelsen på zocaloen kan man også tit finde et lille marked der sælger souvenirs. Zocaloen i Oaxaca er ingen undtagelse. Pladsen er omkranset af bygninger i kolonistil og har la catedral som nabo. Der er flere små springvand på pladsen, bænke, træer og buske. Mange lokale kommer her for at slappe af i løbet af dagen eller om søndagen med hele familien. På zocaloen i Oaxaca er der også et marked, hvor man kan købe mange skønne ting. I bygninger der omkranser zocaloen er der i de nederste etager restauranter. Selvom det er lidt dyrere på disse restauranter og det måske bliver lidt touristet så er det faktisk ganske glimrende mad de serverer og det er ret hyggeligt at kigge på zocaloen og følge med de ting som foregår der. Katedralen ved siden af er også et besøg værd.

Del Jardin cafe Bar

El Zocalo

La catedral de nuestra señora de la Asunción

Hvis man har mere lyst til noget som er lidt mere tilbagetrukket fandt vi denne gang et fantastisk sted med fantastiske quesadillas og varm kakao. Stedet er smukt dekoreret med papel picado (mexicanske guirlander. Se dem på itzcali.dk her), smukke figurer og farverige voksduge. Restaurenten ligger tilbagetrukket i en lille gård. Vi bestilte quesadillas, varm kakao og en stor portion guacamole. De tortillas som restauranten bruger til deres quesadillas, bager de lige inden de proppes med ost, så de er helt friske. Kakaoen er lavet efter mexicansk standard på mørk chokolade med kanel og pisket, så den skummer let. Den bliver i øvrigt også serveret i en lille skål. Guacamolen er ubeskrivelig. I Danmark kan den ofte blive lidt flad, fordi avocadoerne bare ikke er lige så friske som i Mexico. Men i Mexico er de bare smagfulde og der er masser af dem. Restaurenten er desuden meget børnevenlig. Både med højstol, legehjørne og skifteplads på toilettet. Dette er ikke givet i Mexico.

Calle Macedonio Alcalá 100

Rejsetips til Oaxaca

Hvis du selv lyst til at prøve at lave quesadillas og varm chokolade, finder du opskrifter her og her.

En anden restaurant som er fantastisk i Oaxaca er Los Danzantes, der ligger på samme gade. Restaurenten ligger budgetmæssigt i den højrere ende, men det er bestemt også det værd. Los danzantes ligger også tilbagetrukket i en gård omgivet af høj mur. Der er både et lille lounge område, et lille springvand og selvfølgelig spiseområdet. Maden er mexicansk, men eksperimenterende. Måske lidt ligesom mange steder i Danmark eksperimenterer med det nordiske køkken. Om aftenen bliver restauranten smukt oplyst med lys på murerne og det lysspil, der opstår får en til at føle at man sidder i nærheden af pyramiderne mens mad spiser. Los danzantes er meget romantisk. Da det kun var min kæreste og jeg som var alene afsted med vores datter, havde vi hende med. Vi spiste der to gange og formåede at få hende puttet i hendes klapvogn, så vi kunne spise mere eller mindre roligt. Men jeg vil bestemt ikke mene, at det er en restaurant, hvor det er hensigtsmæssigt at medbringe børn. Det er dog alene i forhold til oplevelsen for forældrene. Personalet var utrolig søde i forhold til vores datter.

Los Danzantes, Calle Macedonio Alcalá 403

Rejsetips til Oaxaca 1-img_7669

Mens jeg boede i Oaxaca eksisterede der kun en cafekæde; italiean coffee company. Det er en mexicansk kæde på samme niveau som Starbucks. Den ligger mange steder i det sydlige mexico og i mexico city, og den dur hvis intet andet er i nærheden. Men altså denne gang opdagede jeg en ny kæde af cafeer i Oaxaca. Den hedder Brújula og serverer virkelig god kaffe som iøvrigt økologisk produceret i Oaxaca. Desuden har de et fint udvalg af kager og pan dulce (sødt brød).

Cafe Brújula, Calle Macedonio Alcalá 104

Rejsetips til Oaxaca

I toppen af Acalá længst væk fra El zocalo ligger Templo de Santo Domingo. Santo Domingo er en utrolig smuk kirke, som bestemt er et besøg hver. Udenfor langs de mange bede med kaktusser sidder mange unge og hænger ud om aftenen. Der er en dejlig afslappet stemning. Lige ved kirken ligger også den botaniske have, der giver et godt indblik i faunaen i Oaxaca.

Templo de Santo Domingo

Jardín Etnobotánico de Oaxaca

Rejsetips til Oaxaca

Måske du har bemærket at de fleste af de steder jeg har anbefalet alle ligger på Alcalá. Det er med god grund. Det er nemlig en slags gågade, hvor der ligger et kæmpe stort udvalg af skønne butikker og spisesteder. Gaderne omkring Alcalá er også super hyggelige med mange små butikker med souvenirs, lækre madvarer, boghandlere og alt muligt andet.

Monte Alban

Som en del af rejsetips til Oaxaca er Monte Alban uundgåelig. Det er et pyramidekompleks, som ligger lige uden for centrum af Oaxaca. Monte Alban blev opført over en periode på 2000 år af det zapotetiske folk. De er lige som de mere kendte mayaer eller aztekere nogle af de oprindelig folk i Mexico. Pyramiderne begyndte at blive opført 900 år f.kr., så stedet har nogle år på bagen. Det synes jeg er utroligt fascinerende at tænke på når man går rundt derude. Man behøver ikke være specielt historieinteresseret for at nyde en tur til Monte Alban. Stedet ligger fantastisk smukt i bjergene der omgiver Oaxaca, så er der en fantastisk udsigt derfra.

Rejsetips til Oaxaca

Man kan enten tage bussen eller tage en taxa. Vi kørte i vores egen bil. Hvis ikke vi havde gjort det, ville jeg helt bestemt have taget en taxa. Jeg har både taget bussen og kørt i taxa derud mange gange. Turen med bus tager tid og man skal gå et styk om af bjerget selv. Hvis man tager en taxa kan man aftale at blive hentet nogle timer senere. Vi tog derud om morgen lige da Monte Alban pyramiderne åbnede. Der bliver utrolig varmt og der er ikke mange steder at søge skygge. Start med at se pyramiderne og besøg museet til sidst. Det er dejligt at komme indenfor i de kølige rum. Der er ikke meget information ved pyramiderne på engelsk, så det er en god ide at have læst lidt op på pyramidernes historie inden. Man kan også booke en guidet tur derude. Der hører også en lille restaurant til museet, hvor det er dejligt at holde hvil bagefter. Mad er ikke fantastisk, men man kan jo altid nyde en øl eller en sodavand. Regn med at bruge ca. 3 timer i alt på pyramiderne og museet.

Rejsetips til Oaxaca Rejsetips til Oaxaca

Lige præcis Monte Alban er meget speciel for mig. Jeg kom der meget, da jeg boede i Oaxaca. Stedet ligger meget smukt i bjergene, så det er et godt sted til at tænke lidt over livet. Men ved dette besøg blev stedet endnu mere specielt. Min kæreste havde nemlig hørt godt efter, når jeg har fortalt at Monte Alban er sted, jeg har været glad for at komme. Han havde nemlig planlagt at fri til mig ved pyramiderne. Det var meget romantisk og helt perfekt. Jeg sagde selvfølgelig ja!