Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner

Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner

December er simplethen forsvundet alt for hurtigt. Jeg ved ikke hvordan det sker, men hvert år forsvinder den måneder bare hurtigere end alle andre. Det har sikkert noget med hyggen og alle de skønne arrangementer at gøre. Jeg elsker at åbne julekalender sammen med min kæreste hver dag, når han kommer hjem fra arbejde og vi får kaffe. Men nu kan jeg jo se at det snart lakker mod enden med at guffe chokolade dagligt i hvert fald sådan helt legalt. Man skal jo åbne sin julekalender.

Det er skønt med juleforkoster, æbleskive-aftaler med veninder, gløgg, konfekt og brunkager. Jeg kan næsten ikke få for meget af det. Men også kun lige næsten. For det er faktisk dejligt at bevæge sig lidt væk fra julegrisen og få noget helt andet.

Kanel ristet hokkaido græskar

Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner har jeg egentligt lavet til en blog, som jeg skrev på tidligere. Det gør den dog bestemt ikke ringere. Da jeg den anden dag så et hokkaido græskar i et supermarked kom jeg netop til at tænke på kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner. Retten varmer skønt og der er smæk på med en god blanding af friske og tørret krydderier, chili og lemon. Man kan tilføje mere eller mindre chili for at tilpasse egne eller børnssmagsløg. Man må bare ikke ikke snyde sig selv for den friske koriander. Jeg har mange venner, der ikke bryder sig om koriander. Siger de. Det viser sig bare, at de faktisk godt kan lide det, når det er blandet i maden som en smagsgiver ligesom hvidløg. Der er jo heller ikke mange, der bare spiser et fed hvidløg helt råt. Fremgangsmåden ser lidt lang ud, men de forskellige dele af retten tager ikke så langtid hver især. Mange af dem overlapper også hinanden, og laves samtidigt.

¡Buen provecho!

Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner

Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner (4 personer)

1 hokkaido græskar

3 spsk olie

2 spsk kanel

3 spsk balsamico eddike (den røde)

3 spsk agave sirup

3 peberfrugter (skidt med farven)

1 løg

2 fed hvidløg

1 chili (hvilken som helst du foretrækker) Selv har jeg brugt en tørret pasilla chili.

1 tsk stødt koriander

1 tsk stødt spidskommen

2 chipotle chillier (Jeg bruger dem fra La Costeña som fås hos etniske grønthandlere. Som jeg har skrevet før kan de restende i dåsen sagtens fryses ned og tages op til en kødsovs eller chili con carne)

2 dåser flåede tomater

1 bundt friske koriander

1 tsk sukker

Salt og peber

1 dåse kidney bønner

1 fed hvidløg

1 lille løg

2 spsk olie

Til servering

Lemon

Avocado

Creme fraiche

Quinoa/amarant (Begge frø fra Sydamerika. Fulde af protein og uden gluten. Jeg er ikke ret vild med ris, derfor bruger jeg altid enten quinoa eller amarant som erstatning.)

Tortillas og ost til quesadillas. Se opskrift her.

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 250° (275° uden varmluft). Rens peberfrugterne og skær dem ud i store stykker. Grill dem i ovnen i en brædepande i ca. 25 min. De er færdige, når skindet på peberfrugterne er meget mørkt. Put peberfrugterne i en frysepose og lad dem køle af. Når de er kølet lidt af “massages” peberfrugterne i posen for at fjerne deres skind. Skidt med at du ikke kan få det hele af. Skær peberfrugter i mindre tern og gem dem til senere.

Mens peberfrugterne er i ovnen forberedes græskaret. Skær det ud i små tern 1×1 cm. Skallen sagtens beholdes på. Bland græskar i en bradepande med olie, eddike og kanel. Når peberfrygterne er færdige sænkes temperaturen på ovnen til 200°. Steg græskarternene i ca. 30 min. Kig til dem hvert 10. min og rod lidt rundt i dem. De er færdige, når de har samme tekstur som en kogt kartoffel. Tilsæt agavesiruppen, når græskarternene har kølet af i 5 min. Bland det godt sammen.

Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner

Salsaen

Mens græskarternene er i ovnen påbegyndes salsaen. Hak løg, chili og hvidløg og sauter til løgene er gennemsigtige. Tilsæt stødt koriander og spidskommen. Skær chipotle chilierne i små stykker og tilsæt dem til løgene sammen med tomat. Lad salsaen simre i 30 min. ved lav varm. Smag til med salt, peber og sukker. Vask og hak det friske bundt koriander. Tilsæt halvdelen sammen med peberfrugten til salsaen. Gem resten af korianderen til topping.

Kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner

Quinoa, bønner og anretning

Kog quinoa/amarant efter anvisninger på pakken.

Rens bønnerne og purer dem i en foodprocessor eller med en stavblender. Hak løg og hvidløg. Sauter dem til løgene er gennemsigtige. Tilsæt bønnemosen og steg den sammen med løgene i ca. 10 min ved lav varme. Smag til med salt og peber.

Hvis du server retten med quesadillas skal de først laves til aller sidst, så osten stadig er helt blød, når de serveres.

Anret kanel ristet hokkaido græskar med salsa og bønner med quiesadillas, quinoa/amarant, frisk koriander, creme fraiche, avocado og et dryp lemon.

¡Buen provecho!